Domov Kontakt
     
   
 
   
predstavitev
koncerti/aktualno
RitemDaBit
VKK
kontakti
zgodovina
fotogalerije
multimedia
vaje/nastopi
 
 
Aktualno
 
Vpisano: nedelja, 17.12.06 ob 11:27 - 7874 vpogledov
Martinovanje v Beli krajini

   Bilo je neke novembrske sobote, ko sem moral vstati že ob šestih, saj naj bi me Polonina mama na parkirišču ob hiši pobrala ob pol sedmih. Zbudil sem se šele dvajset čez šest, ker sem si budilko očitno spet narobe nastavil... Vseeno sem na parkirišče prispel točno, a brez zapletov spet ni šlo... tokrat sem pozabil pozavno.


   Ko smo prispeli na Vevče, nas je avtobus že čakal pred godbenim domom. Kmalu smo življenja polni godbeniki in soproge nekaterih članov, napolnili skoraj cel avtobus in se podali v Metliko. Peljali smo se približno dve uri in že med vožnjo v Belo Krajino je bilo živahno.
   Ko smo prispeli v Metliko, smo se zaspanci najprej malo poživili z dozo kofeina. Potlej pa smo se peš podali k našemu gostitelju Franciju Šošku, ki nas je takoj postregel z dobrim vinom in pogačo, v zahvalo pa smo pred njegovo hišo odigrali še par koračnic. Ker smo rabili moč za celodnevno igranje in pokušino vin, so nas postregli še z okusnim golažem. Seveda smo tudi vzameno za golaž zaigrali nekaj koračnic. Prisluhnili pa smo tudi Vevškemu kvintetu in harmoniki, ki si niso mogli kaj, da ne bi odigrali nekaj domačih melodij.
   Odpravili smo se naprej in igrali na eni od zidanic mimo katere smo šli. V naše veselje so nam kamor koli nas je zaneslo ponudili pogače in njihovo domače vino. Ko smo prispeli do zidanice Simčič, enega večjih in boljših vinogradnikov v Beli Krajini, smo odložili naše inštrumente in šli v vinsko klet kjer spet ni manjkalo čudovitega vina in pogač.
   Potem smo zunaj čakali, da so se počasi nabrali pohodniki ovešeni z vinskimi kozarci. Med tem smo si nekateri malo izmenjali inštrumente in iz njih izvabljali čudne zvoke, kar je zadnje čase v naši godbi zelo popularno.
   Ko se je nabralo dovolj ljudi se je prireditev začela in mi smo se postavili v formacijo ter začeli igrati.
Sprva ljudje niso kazali posebnega zanimanja za našo glasbo a postopoma je postajalo vse bolj veselo in tudi pohodniki so se malo sprostili. Med prireditvijo so nam prijazna in brhka dekleta nosila razne prigrizke in z veseljem sem praznil košare in pladnje, pa čeprav sem bil že kar pošteno sit. Tako smo vsake toliko časa zaigrali koračnico ali dve, potem pa smo poslušali vaškega komika in druge nastopajoče... ne vem zakaj me je tisti govorec tako spominjal na komika iz letošnjega gostovanja v Gradcu. Vmes smo si seveda privoščili še kakšen kozarec vinca.
   Potem pa je naše igranje za nekaj časa zamenjal DJ, ki je očitno vrtel zelo všečno glasbo saj se je več pohodnikov odločilo, da se malce zavrtijo na »plesišču«. Ko se je prireditev končala smo se počasi podali, do naše naslednje postaje, kjer smo imeli priložnost poizkusti še eno dobro vino... po kratkem nastopu, pa smo šli naprej.
   Ko smo hodili večerji naproti, nas je nekaj še življenja polnih Vevških godbenikov začelo igrati koračnice. In smo kar igrali in igrali in tako so nas mimogrede povabili še v eno zidanico na vince. Ko smo v ritmu polke s pozavno prispeli do kraja, kjer smo že zjutraj jedli golaž, smo spet odložili naše inštrumente in se vsedli za lepo pogrnjene mize. Za večerjo je bila dobro soljena svinjina kar je povzročilo močno žejo... Ob večerji je vladalo prijetno vzdušje in ob koncu smo slišali še nekaj zahvalnih govorov, potem pa smo še malo povaljali naše kozarce. Preden smo šli na avtobus smo seveda še zaigrali v slovo.

   Nekaj nas sploh ni hotelo nehati igrati in s težkimi srci smo zasedli naša mesta v avtobusu.
Nazaj v Ljubljano smo krenili že okoli sedmih in v zadnjem delu avtobusa smo večino poti prepevali in tudi igrali. Veselega razpoloženja smo okoli devetih prispeli v Vevče in tam smo nekateri še zadnjič v večeru vzdignili inštrumente in v temi zaigrali »svetnike«.
   Tako se je naše martinovanje, ki je bilo vsaj zame in mislim, da tudi za večino drugih godbenikov, počasi končalo. Sigurno pa se vsi veselimo prihodnjega leta.

 

http://www.orkester.si/foto/Martinovanje
Avtor: Miha Možina
Vir: Orkester.si

TEKMOVALNI VIKEND V RIVI DEL GARDA 21. 04. 2007
VIKEND NA DEBELEM RTIČU - INTENZIVNE VAJE PPO VEVČE (24., 25.MARE 27. 03. 2007
NOVE FOTOGRAFIJE 04. 01. 2007
MARTINOVANJE V BELI KRAJINI 17. 12. 2006
100 – LETNICA GRADSKE GLAZBE TRSAT 17. 12. 2006
REVIJA LJUBLJANSKIH PIHALNIH ORKESTROV 17. 12. 2006
VABILO NA BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT PPO VEVČE 27. 11. 2006
FORUM ČLANOV PPO VEVČE 16. 11. 2006
VABILO NA NASTOP 07. 11. 2006
DIRIGENT PPO VEVČE 15. 09. 2006
Nazaj |1||2||3||4||5||6||7||8|... |6 od 8| Naprej