Domov Kontakt
     
   
 
   
predstavitev
koncerti/aktualno
RitemDaBit
VKK
kontakti
zgodovina
fotogalerije
multimedia
vaje/nastopi
 
 
Aktualno
 
Vpisano: petek, 08.08.08 ob 12:40 - 8432 vpogledov
Gostovanje v Črni Gori - Podgorica in Budva

9. - 11. maj 2008

Nekateri s kombijema, drugi z letalom, smo se vevški godbeniki odpravili na tridnevno gostovanje v Črno Goro.

Naše letališče je postalo moderno. Še celo kadilnico imamo! Pa saj smo Evropa, mar ne =)). Za razliko od Črne Gore je pri nas v zadnjem času res dobro zrihtano glede ogabnega cigaretnega dima, kar mi je všeč. Vsaj približno se da dihati. In če primerjam naše letališče z istim letališčem iz pred recimo treh let, je najbolj očitna razlika novo nadstropje - čakalnice. Uou, sem na pravem letališču? Zdej celo vem, kaj pomeni EEA - European Economic Area. Smo se posebej prijavljali državljani in nedržavljani =)). Torej tisti, ki smo iz držav EU ali EEA ali CH in ostali.

Morda pa res velja trditev, če si nekaj zares želiš, se to uresniči. Moj sedež je bil F(!), kar pomeni ob oknu =), s super razgledom. Zraven mene sta sedeli dve Črnogorki, ki sta bili na nekem kongresu v Novi Gorici. Smo prijetno pokramljale, kolkr sm uspela razumet njuno angleščino. Poudarili sta predvsem všečnost njihovih gora.

Črna Gora - here we come!

Po 80-ih minutah smo prileteli v glavno mesto sedaj že samostojne dežele Njegoša - Podgorico. Letališče imajo v Podgorici moderno, nekateri deli so celo modernejši od našega letališča - recimo v straniščih voda priteče glede na senzor.

Po pristanku in vožnji do centra Podgorice so nas nastanili v nek hotel, ki je imel kraljevske postelje. Bile so zares velike. Sama notranjost hotela je bila tudi veličastna - stopnice so iz pritličja v prvo nadstropje filmsko zavile iz dveh strani.

Po čakanju ostalih članov orkestra, ki so šli s kombijema (ekscesi na poti..), smo zakorakali na ulice Podgorice. Takega sprejema pa še ne! Fotografi z vseh strani, navdušeni ljudje so nam sledili, praktično je vsak stopil iz hiše, pogledal kaj se dogaja in bil navdušen (sodeč po nasmehih), imeli smo celo policijsko spremstvo, ki nam je kazalo in pripravljalo pot. Zaradi nas so namreč zaprli glavno cesto, zato da smo se lahko sprehodili po čudovitem Milenijumskem mostu, najnovejšemu izmed štirih v Podgorici.

Parada - Podgorica

Korakanje - Podgorica

Cilj korakanja, kjer smo se ustavili za dlje časa, je bil na glavnem trgu, pred čudovito fontano, kjer smo imeli tudi koncert. Šaljivi Črnogorci so nam naštimali zanimiv teren =) – nagnjen oder. Malce nenavadno je igrat tako, vendar smo se prilagodili in koncert speljali, kot je treba. Naša gostiteljica Špela je vodila program. Najbolj zabavno se mi je zdelo, ko je omenila črnogorskega kitarista - solista, ki bi pri neki skladbi moral igrati z nami. Rekla je, da ga po črnogorsko ni =) in da bomo program nadaljevali brez njega =). Zanimiva štorja glede razlike med Slovenci in Črnogorci je nastala tudi glede pavk. So zares prevelike, da bi jih vlačili s kombijema ali pa celo z letalom, zatorej smo si jih pri gostiteljskih kolegih izposodili. To je bil proces zase. Najti namreč ene pavke v celi Črni Gori sploh ni lahko. Vsi so se tudi spraševali: kako to, da neka amaterska godba potrebuje pavke? Na koncu smo si jih le uspeli izposoditi.

Koncert na glavnem trgu v Podgorici

Koncert na glavnem trgu v Podgorici

Zato, da smo sploh lahko prišli v Črno Goro, pa so odgovorni višji na evropskih oddelkih - Špela in ostali. Ta dan je bil namreč evropski dan, v okviru katerega smo mi tam tudi igrali. Po koncertu smo bili povabljeni na evropsko združenje ambasadorjev iz Črne Gore oz. nekaj podobnega, kjer smo zašpilali evropsko in črnogorsko himno, nato pa še nekaj naših koračnic. Če smo si še tako močno želeli zaigrati še našo himno, je nismo smeli, saj tako veleva protokol in to zato, ker našega ambasadorja ni bilo na zabavi. Pa drugič.

Pozno zvečer nas je v hotelu čakala večerja. Všeč mi je bilo, ker nam je ob tem violinist v živo igral. Res lepo. Po večerji smo imeli čas zase. Jaz sem ga izkoristila za ogled mesta. Navdušena sem bila nad nekaj malenkostmi. Lučke, ki so osvetljevale reko Moračo pod Milenijumskim mostom, so bile naravnost čudovite. Zanimivo se mi je zdelo tudi to, da v petek ponoči z vodo pomivajo glavne ceste, kdo bi si mislil...


Še zadnji pogled nad čudovitim mostom in že smo bili na poti do naslednje točke našega igranja - Budve. Peljali smo se skozi filmsko pokrajino. Res je lepo tam. Ob prihodu v Budvo smo zakorakali po centru - po ozkih uličicah. Spet so nas sprejeli z navdušenjem. Nato smo se nastanili v čudovitem, modernem, evropskem hotelu. Kopalnica je bila tipi topi. Tudi postelja je bila mehka, udobna. Kosilo je bilo perfektno! Samopostrežno, s toliko izbire. Mjami =)! Do večera smo bili prosti. Vsak ga je izkoristil po svoji volji.

Po ozkih uličicah Budve

Korakanje po ozkih uličicah Budve

Zvečer smo upali na nedeževno vreme, saj smo imeli koncert na prostem. Igrali smo ob utrdbi, ki je prava zgodovinska znamenitost. Napočil je čas koncerta, katerega je dirigiral, tako kot tudi tistega v Črni Gori, naš nadomestni dirigent Dani.

Pobratili smo se tudi z godbo iz Budve. Celo tri ženske članice so imeli. Njihova postavitev je tudi čisto druga, kot pri nas - flavte so nekje na sredini, bolj skrite. Sicer so lušna godba, so nas celo presenetili, saj so zaigrali nekaj naših. V znak dobrodošlice smo prejeli neke njihove skladbe in -guzle-, na katere smejo igrati le moški, kar sem izvedela med igranjem na gosli, ko je do mene pristopil en njihov in mi to povedal. Ja, tam so ženske še vedno malo zasenčene, se mi zdi.

Koncert v Budvi

Večerni koncert v Budvi

Na koncertu sem spoznala tudi našega konzula, ki je navdušeno rekel, da on gre pa vsako jutro v morje plavat in to v vseh letnih časih. Seveda sem morala to izkusiti! Jutro je zares lepo, ko je še vse sveže in na obali ni turistov, zato sem šla malo naokoli. Prvi navdušenci nad morjem so že bili tam - potapljači. Občudovala sem prostrane, peščene plaže Budve. Res so lepe, ni kej, zatorej me je resneje zamikalo se vršti v morje, ki je imelo baje 16 stopinj. Najprej sem zaradi hladnosti lovila sapo, nato pa sem še malce zaplavala. Res fajn občutek v super morju - je imel konzul prav. Zelo osvežujoče. Na zajtrk sem prišla zbujena, polna energije.

Nato smo se odpravili proti naši zadnji destinaciji našega gostovanja – proti čudovito naravnemu Skadarkemu jezeru, največjemu na Balkanu. Pokrajina na poti do tja je bila filmska, samo jezero, neokrnjena narava je bila pa še več kot to. Človek ostane brez besed. Smo se zapeljali z ladico po jezeru in občutili to lepoto.

Naše gostovanje se je zaključilo, sledil je le še let domov. Na letališču smo naredili cel žur! Tokratni inštrumenti na planu so bili harmonika, klarinet, trobenta. Vsi so nas gledali, poslušali z navdušenjem!

Golica na letališču

-Golica- na letališču

Na gostovanju v Črni Gori smo se imeli torej super. Koncerta sta bila uspešna, prav tako tudi korakanje z vsemi obrati. Ljudje so nas lepo sprejeli kamorkoli smo prišli. Črnogorska pokrajina nas je prevzela. Vsa hvala tistim, ki so vse to organizirali, predvsem pa Špeli, ki je bila glavna pobudnica, da nam predstavi njen trenutni dom. In spet smo potrdili, da smo na kupu sami fajn ljudje!Avtor: Nina Lopič, oboistka
Vir: Orkester.si

VOŠČILO 25. 12. 2008
VABILO NA TRADICIONALNI BOŽIČNO - NOVOLETNI KONCERT PPO VEVČE 16. 11. 2008
WYWOP 2008 24. 08. 2008
GOSTOVANJE V ČRNI GORI - PODGORICA IN BUDVA 08. 08. 2008
VABILO NA KONCERT FILMSKE GLASBE 17. 05. 2008
PUSTOVANJE S PPO VEVČE 21. 02. 2008
VABILO NA KONCERT PAPIRNIŠKEGA PIHALNEGA ORKESTRA VEVČE 26. 11. 2007
OFF 2007 V IZOLI 20. 09. 2007
WYWOP 2007 18. 08. 2007
KONCERT PPO VEVČE 01. 06. 2007
Nazaj |1||2||3||4||5||6||7||8|... |5 od 8| Naprej