Domov Kontakt
     
   
 
   
predstavitev
koncerti/aktualno
RitemDaBit
VKK
kontakti
zgodovina
fotogalerije
multimedia
vaje/nastopi
 
 
Aktualno
 
Vpisano: nedelja, 24.08.08 ob 11:40 - 8905 vpogledov
WYWOP 2008
 

Spomladi se nas je na letošnji WYWOP prijavilo kar nekaj godbenikov z Vevč. Kot zgleda, vsakoletno navdušenje nad WYWOPom dobro prenesemo tudi na druge. :) Sprejeli žal niso vseh, sva pa zato bila z Žigatom toliko bolj navdušena, ko sva vsaj midva dobila e-pošto -Akzeptiertes Mitglied-.

Kdor še ne pozna WYWOPa, naj povem, da je to vsakoletni projekt -WorldYouthWindOrchestraProject-, ki ga gosti vasica Schladming sredi Avstrije tekom MID Europe festivala, glasbenega tedna pihalnih in trobilnih orkestrov. WYWOP poteka 9 dni, tekom celega tedna se pridno vadi od zgodnjega jutra do praktično noči. Ob prihodu je najprej mala avdicija, po kateri razdelijo parte, naslednji dan pa se že začne resno delo s sekcijskimi vajami in skupno igro. Moram povedati, da note za vse skladbe dobiš predčasno, par tednov pred pričetkom, da jih lahko doma zvadiš, člani orkestra so profesionalni glasbeniki ali res dobri amaterji, tako da že prva skupna vaja včasih zveni bolje kot tisto, kar mi recimo z našim orkestrom vadimo cele mesece. Resnost glasbenika je pričakovana ob vsakem trenutku vaj, na katere moraš priti vsaj 5 minut pred pričetkom, na vajah se ne klepeta in če ne pokažeš resnosti, kot letos en Nemec, ki se ni udeležil sekcijskih vaj in je bil malce preveč pod vplivom alkoholnih substanc, te enostavno vržejo iz orkestra. :)

WYWOP 2008 - skupinska slika

Letošnji WYWOP je bil fenomenalen, tako po glasbenem kot po ostalem dogajanju. Enostavno poskusiš uživat maksimalno vsak trenutek, časa za počitek praktično ni, tako da se dobro naspiš šele, ko prideš spet domov. :) Letos je bil WYWOP bolj medkulturno obarvan, od Argentine, Japonske, Kitajske, ZDA, Kanade, Belgije, Švice, Italije, predvsem je bilo kot ponavadi veliko Avstrijcev in Nemcev pa seveda dva fletna Slovenca! :) Žiga, naš res dobri pozavnist, se je vrhunsko izkazal že na avdiciji, že doma je dobro povadil parte, tako da je pri dostih komadih igral celo 1. part. Res vsaka mu čast, ker dobro igrat pozavno v takem orkestru ni mačji kašelj.

Program WYWOPa je zasnovan na glasbi sodobnih skladateljev. Letos je bil enostavno noro dober (no, razen enega komada Diskurs skladatelja Richarda Hellerja, ki je bil pa res kar nekaj; še sam skladatelj ga je opisal, da si pri tem komadu ne smeš predstavljati ničesar, je enostavno samo glasba). Triumphal prelude (Thomas Doss) je bil uvodni komad, z res prikupnim solom dveh pikol. Sledil je nepriljubljeni Diskurs, nato pa veličasten komad Memorias de un hombre de ciudad (Spomini mestnega človeka skladatelja Luisa Serrana Alarcona). Po kratki pavzi je sledila Overture to Candide Leonarda Bernsteina, ki smo jo odigrali izredno hitro. Sledil je Stampede Stevena Bryanta, ki je bil tehnično izredno zahteven komad. Steven Bryant je že prav redni gost Schladminga, je mlad ameriški skladatelj s slogom komponiranja, da mu ni enakega. Že lani smo igrali njegov Dusk, ki je segel prav v dno duše! Koncert v polni dvorani smo zaključili z Give us this day skladatelja Davida Maslanka. To je bil pravi vrhunec večera. Kdor pozna ta komad, ve, o čem govorim. Če napišem del Maslankovega citata o glasbi: -Music is one of the expressions of soul-, potem je vse jasno. Dejansko začutiš nekaj več, ko igraš Give us this day. Sledile so stoječe ovacije, kar v Sloveniji res redko doživiš. Seveda vse to ne bi bilo mogoče, če ne bi WYWOPu dirigirali vrhunski dirigenti. Vsako leto je en stalni dirigent, Johann Moesenbichler (njegova hči Verena, tudi dirigentka, pa je organizatorka WYWOPa), ter dva gostujoča dirigenta. Letos sta bila švicar Felix Hauswirth (dirigiral je Spomine mestnega človeka) in američan Kevin Sedatole (Candide in Give us this day). Ob takih vrhunskih dirigentih se res naučiš veliko in ti je enostavno v čast, da lahko igraš z njimi v tako dobrem orkestru.

WYWOP je kot vsako leto prehitro mineval, še posebno od sredine tedna naprej, ko se je začel MID Europe. Z Žigatom sva, če se je le dalo, poslušala še kak koncert drugih orkestrov. Izredno navdušena sva bila nad koncertom skorajda edinih slovencev na MID Europe Pihalnega orkestra Sv. Rupert z dirigentom, našim koncertnim mojstrom Boštjanom Dimnikom. Koncert je bil enostavno odličen, program, solisti, dirigent, vse je klapalo. Odboru predlagam, da se tudi PPO Vevče kdaj prijavi na MID Europe. Letos bi s programom filmske glasbe, ki smo ga izvedli v CD, definitivno navdušili. Sam koncert v dvorani je posnet z res dobro kvaliteto, možni so tudi koncerti na odprtem ali nastop na -Lange Nacht- v šov programu na stadionu – to bi bilo izredno zanimivo skupaj z RitemDaBitom. Je vsekakor ideja vredna premisleka. :)

Ob koncu bi se zahvalila vodstvu PPO Vevče, ki nas podpira pri takih projektih. Res najlepša hvala!
Avtor: Špela Baznik, flavtistka
Vir: Orkester.si

VOŠČILO 25. 12. 2008
VABILO NA TRADICIONALNI BOŽIČNO - NOVOLETNI KONCERT PPO VEVČE 16. 11. 2008
WYWOP 2008 24. 08. 2008
GOSTOVANJE V ČRNI GORI - PODGORICA IN BUDVA 08. 08. 2008
VABILO NA KONCERT FILMSKE GLASBE 17. 05. 2008
PUSTOVANJE S PPO VEVČE 21. 02. 2008
VABILO NA KONCERT PAPIRNIŠKEGA PIHALNEGA ORKESTRA VEVČE 26. 11. 2007
OFF 2007 V IZOLI 20. 09. 2007
WYWOP 2007 18. 08. 2007
KONCERT PPO VEVČE 01. 06. 2007
Nazaj |1||2||3||4||5||6||7||8|... |5 od 8| Naprej