Domov Kontakt
     
   
 
   
predstavitev
koncerti/aktualno
RitemDaBit
VKK
kontakti
zgodovina
fotogalerije
multimedia
vaje/nastopi
 
 
Aktualno
 
Vpisano: ponedeljek, 24.08.09 ob 13:45 - 9039 vpogledov
Off (Oboa fagot festival) 2009

13. - 22. avgust

Za menoj je že tretji Off. Tokrat sem ga zaznamovala z nadvse pomembnim delom igranja oboe - izdelovanjem jezičkov in z igranjem na angleški rog.

Angleški rogovi Off banda

Angleški rogovi Off banda.

Slednji se od oboe razlikuje predvsem v uglasitvi, uglašen je kvinto nižje – v F. Ker nižje zveni in se sliši kot bas, se super zlije v triu, kvartetu z oboami, kjer sem tudi igrala. Eno izmed glavnih not so seminarju dale prav komorne igre, ki so bile letošnje leto multinacionalno obarvane. Igrala sem skupaj z Jelisaveto iz Srbije, Makedoncem Cvetanom in Slovencem Tadejem.

 

Kvartet, v katerem sem igrala angleški rog.

V večji zasedbi, Off bandu, so bili udeleženci seminarja še iz Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Madžarske, Portugalske, Grčije, tako da je bilo komuniciranje v veliko tujih jezikih, zato se mi je skoraj zdelo, da sem v tujini in ne v naši slovenski, sedaj že domači, Izoli.

Mednarodna je bila tudi zasedba docentov. Velikoveden, kar se tiče predvsem oboe, je bil Guy Porat iz Izraela, elegantno je oboo predstavila, v osmem mesecu nosečnosti, Clara Dent iz Nemčije. Že znani imeni sta bili iz Slovenije, Irmgard Anderl-Krajter in glavna iniciatorka in organizatorka Off-a Maja Kojc.

Tokratni Off je bil sklop desetih dni. Program je bil pester, tako iz glasbenega kot tudi družabnega stališča. Med tem, ko smo ure in ure vadili in marljivo izdelovali jezičke, smo izvedli šest koncertov, dva v Postojni in štiri v Izoli. V Postojni smo čakanje v koloni za vstop v jamo turistom popestrili s koncertom Off banda na prostem. Tudi letošnje leto je priredbe za edinstven orkester oboi in fagotov napisal slovenski skladatelj in dirigent Nenad Firšt, ki je v letošnjem letu prejel nagrado Prešernovega sklada za skladateljski opus zadnjih dveh let. Zaigrali smo tudi v dvorani jamskega dvorca, tudi v čast Postojnčanom, ki so slavili 190. obletnico organiziranega turizma v jami.

Off band v dvorani jamskega dvorca.

V Izoli so nas dvakrat razvajali docenti z izvrstnimi nastopi v Manziollijevi palači. En koncert komornih skupin in Off banda smo še posebej namenili 5. rojstnemu dnevu Off-a. Eno izmed presenečenj na koncertu je bila Poročna koračnica za Claro in Benceja, oba docenta na seminarju. Ob presenečenju sta bila iz sebe: -Kaj se dogaja? Midva nimava teh not. Tole je namenjeno nama =)? Uau!-

Clara in Bence.

Zaključni koncert je bil namenjen predstavitvi vseh udeležencev seminarja, predvsem v obliki komornih iger.

Na seminarju smo imeli tudi tokrat prodajno razstavo, s sedežem Soundtecha. Kupila sem si drobnarije, ki so kljub majhnosti pomembne pri izdelovanju jezičkov. Poleg glasbenih pripomočkov smo imeli na voljo tudi cel tovornjak not. Ja, dobesedno tovornjak =)! To pa je zaklad, kajne? Fagotist Volker Braach je na svoji življenski poti spoznal, kar smo ugotovili tudi že mladi glasbeniki, da vlada slaba dostopnost gradiv za redka inštrumenta kot sta oboa in fagot, zato je delček svojega življenja namenil zbiranju raznovrstnih gradiv, tako za solo instrumenta, kot tudi za raznolike komorne zasedbe.

Čas sem si vzela tudi za sprostitev. Zgodaj zjutraj, pred zajtrkom, in pozno zvečer. Glede na to, da smo delovali v Izoli, je bilo morje super opcija. Ogledali smo si znamenito Postojnsko jamo, kjer kot včasih nismo videli človeške ribice, saj so jo umaknili zaradi evropskih zahtev. Večerjo smo enkrat prestavili kar na morje, tako da smo se z ladjico popeljali ob slovenski obali. Privoščili smo si sardele, malček so jih bili deležni tudi galebi Jonatani, ki so nas spremljali delček poti. Sprostitvene zadeve so bile dobrodošle, saj si le s spanjem nisem napolnila vseh baterij za nadaljno delo, hkrati smo se med seboj še bolje spoznali, si izmenjali dragocene izkušnje.

Tudi letošnji Off je bil torej uspešen. Vesela sem, da sem se ga udeležila, saj bo nadaljne muziciranje zaradi njega uspešnejše, s poudarkom na angleškem rogu in izdelavi jezičkov. Hvala PPO Vevče, ki je igral vlogo mecena.

Čestitke Maje Kojc za uspešen seminar.

Fotografije (razen št. 2) so prevzete s strani: http://fagott1.macbay.de/off2007/off/page68/page68.htmlAvtor: Nina Lopič, oboistka in občasno flavtistka =)
Vir: Orkester.si

LEGENDE ROCKA S PAPIRNIŠKIM PIHALNIM ORKESTROM VEVČE 15. 05. 2011
VABILO NA TRADICIONALNI BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT PPO VEVČE 23. 11. 2010
110. OBLETNICA DELOVANJA PPO VEVČE 02. 06. 2010
VEVŠKA BUDNICA OB 110. OBLETNICI DELOVANJA PPO VEVČE 06. 05. 2010
VABILO NA TRADICIONALNI BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT PPO VEVČE 13. 11. 2009
VABILO K VPISU NOVIH ČLANOV 25. 08. 2009
TEKMOVANJE ZVEZE SLOVENSKIH GODB 25. 08. 2009
OFF (OBOA FAGOT FESTIVAL) 2009 24. 08. 2009
TEKMOVANJE ZVEZE SLOVENSKIH GODB 24. 05. 2009
KONCERT PPO VEVČE 12. 05. 2009
Nazaj |1||2||3||4||5||6||7||8|... |4 od 8| Naprej